Pigges tips för en härligare gotlandsupplevelse!

Pigge Werkelin

Upptäck småvägarna

Pigges tips för en härligare gotlandsupplevelse!

Om du bara kör runt på de stora vägarna på Gotland kommer du att missa guldkornen. Det är oftast lätt att ta sig fram också på de gotländska småvägarna och avstånden är så korta att det värt att våga chansa. Många av de rödgula skyltarna leder till mysiga fiskelägen. Ta dig tid att vara lite upptäcktsresande, oavsett om du kör bil, mc, moped eller cykel. Kanske kommer du att upptäcka en ”egen del av Gotland” där du kan andas och insupa den gotländska atmosfären i lugn och ro.

Vilda stränder på norr

På norra Gotland hittar du vilda stränder i skiftande miljöer såsom stenstrand, klippor, vattenfyllda kalkstensbrott, sandstränder och mysiga vikar. Alla passar för utflykter och promenader. En mindre känd strand finns vid Norra Gattet, ungefär så långt norr ut du kan komma på Gotland. Här är sundet mellan Gotland och Fårö som smalast och det känns som att komma till ”slutet av Gotland”. Vacker vindpinad stenstrand, få besökare om ens någon mer än du…

Gör en matsafari!

Pigges tips för en härligare gotlandsupplevelse: Gör en matsafari!

Man kan äta fantastisk mat på många ställen på Gotland, inte bara i Visby. Söker du dig en liten bit norrut finns Krusmyntagården som bland annat bjuder på lamm. Vågar du dig längre ut på landet hittar du charmiga restauranger som serverar tapas, hamburgare de luxe, fiskrätter, KRAV-certifierad mat och annat. Faktum är att särskilt under de veckor då det är som mest hektiskt i Visby är det många som väljer att testa restauranger ute på landet. Prova du också – du kommer att upptäcka att du hittar pärlor på många platser på ön!

Sommar-Burgsvik

Pigges tips för en härligare gotlandsupplevelse!: Besök sommar-Burgsvik!

Det finns en del platser på Gotland som lever upp på sommaren. Burgsvik på södra Gotland är ett bra sådant exempel. Där ligger pensionat Grå Gåsen där TV-succén Så Mycket Bättre spelades in. Knutpunkten i samhället, året om är Folkeryds Konditori och just sommaren 2014 får Guldkaggen i hamnen nytt liv och kommer att bli ett jättehäftigt ställe. Här finns också en liten strand. Alla möts i ett sådant här samhälle, rikskändisar, barnfamiljer – alla har sin plats. Det är lite som på Sudersand eller i Ljugarn, men i mindre format.

Grekiskt månlandskap?

Leta rätt på området Smöjen, strax söder om Kyllaj på norra Gotland. Här är härligt att promenera och bada. Lyssna till havets brus eller det futuristiska susandet från vindkraftverken. Njut av solen på gnistrande strand med vita, runda stenar. Kliv ner i havet och simma mellan de stora stenblocken under vattnet. Eller dyk ner i något av kalkbrotten – det finns brott både vid havet och inne i skogen. OBS! Endast för simkunniga. Det här är en del av Gotland där dåtida stenindustri och nutida vindkraft tillsammans skapar en spännande kontrast till naturen. Svårt att beskriva, härligt att uppleva.